Luonnonvaraiset eläimet

Me ihmiset olemme osa luontoa. Emme asuta maailmaamme yksin, vaan jaamme sen lukemattomien kasvi- ja eläinlajien kanssa. Olemme lajina kuitenkin muokanneet maapalloa poikkeuksellisella voimalla. Toisinaan tämän muokkaamisen seuraukset ovat olleet muun luonnon kannalta haitallisia, jopa kohtalokkaita.

Suomen luonnostakin löytyy paljon esimerkkejä ihmisen toiminnan seurauksista. Esimerkiksi tehometsätalous ja vanhojen metsien hävittäminen ovat ajaneet kolopesijät, kuten tikat, pöllöt ja tiaiset, ahtaalle. Liikenteen vilkastuminen vaatii lukemattomia eläinuhreja joka vuosi. Erityisesti siileille autot ovat yhtä suurimmista uhista.

Me ihmiset voisimme siis ottaa ympäröivän luonnon eläimineen monin tavoin nykyistä paremmin huomioon toiminnassamme. Eläinten huomioiminen alkaa niiden elämän kunnioittamisesta. Sitä ovat eläinten elinympäristöjen suojelu ja säilyttäminen roskattomana sekä se, että eläimiä ei tarpeettomasti häiritä. Luonnon kiertokulkuun ja eläinten elämään ei pidä puuttua ilman painavaa syytä.


Loukkaantuneen luonnoneläimen auttaminen

Laki määrää, että loukkaantunutta eläintä on autettava. Avun tarpeessa olevan eläimen heitteillejättö on rikos. Kuolleelta näyttävä eläin voi olla halvaantunut tai liikuntakyvyttömäksi ruhjoutunut. Jos et auta sitä, se voi joutua odottamaan kuolemaa jopa useita päiviä.

Älä koske eläimiin paljain käsin. Älä ota hoitoon mitään luonnoneläintä, ellet ole aivan varma, että se on todella avuntarpeessa. Hylätyltä vaikuttava eläin ei yleensä ole hädässä, vaan muuten vain kesy tai väsynyt. Oma emo on poikasten paras hoitaja, mutta ihmisen hoivissa monet poikaset menehtyvät. Hoidettu poikanen voi myös oppia liian luottavaiseksi ja joutua vapauduttuaan pedon tai metsästäjän helpoksi saaliiksi.

Varo vahingoittamasta itseäsi! Eläin voi purra ja niillä voi olla uskomattoman terävät kynnet. Pese aina lopuksi kätesi: käsittelemäsi eläin voi levittää tauteja.

Isoja eläimiä ei voi hoitaa itse. Ilmoita loukkaantuneesta tai kuolleesta hirvieläimestä, villisiasta tai karhusta poliisille. Älä tee muuta! Etenkin vahingoittunut suurpeto tai villisika on hyvin vaarallinen!

Ihmisen apua tarvitsevat ainakin:

  • Maahan pudonneet terva-, haara- ja räystäspääskyt
  • Auton yliajaman linnun tai nisäkkään emoa seuranneet poikaset
  • Harakan, variksen tai kissan vahingoittamat linnut ja nisäkkäät
  • Pihalla kyyhöttävät heikkokuntoiset siilin- ja oravanpoikaset
  • Tiaisten pesästä maahan pudonneet pienet poikaset
  • Talven tullen liian pieniin suliin jääneet vesilinnut, etenkin kuikat, uikut ja joutsenet