Muita lemmikkieläimiä

Hevoset

Hevonen on yhä suositumpi vapaa-ajan kumppani sekä ratsain että rattailla. Monet hevosharrastajat ovat myös kiinnostuneita hankkimaan oman hevosen. Ennen hevosen hankintaa tulee tarkkaan selvittää itselleen hevosen omistamisen realiteetit. Hevosenpito vaatii aikaa, rahaa ja paneutumista. Hevosen hoito ja liikutus lohkaisee useamman tunnin päivittäin, vaikka hevonen asuisi täysihoitotallilla. Hevosen pito on myös erittäin kallista, joten taloudelliset resurssit tulee punnita tarkkaan ennen hankkeeseen ryhtymistä. Hevosta ei missään olosuhteissa saa hankkia hetken mielijohteesta.

www.suomenhevosliitto.fi

 

 

Kalat

Akvaario on paitsi upea sisustuselementti, myös erittäin mielenkiintoinen ja palkitseva harrastus. Akvaarion ominaisuudet ja sisustus on oltava sopiva ottaen huomioon kalalaji, kalojen koko ja lukumäärä. Akvaarion vettä on vaihdettava tai puhdistettava säännöllisesti siten, että sen laatu pysyy hyvänä. Kuollut kala on poistettava akvaariosta välittömästi. Kalaryhmiä, -parvia ja -lajeja yhdistettäessä tai tuotaessa uusia kaloja ryhmään on erityistä huomiota kiinnitettävä kalojen yhteensopivuuteen ja kalojen parvikäyttäytymiseen.

 

 

Linnut

Toisin kuin monet luulevat, lemmikkilintu on paljon enemmän kuin pienessä pyöreässä häkissä näköttävä undulaatti tai papukaija. Lemmikkilinnuilla tarkoitetaan kaikkia lemmikkinä eläviä lintuja pienistä peipoista lähes metrin mittaisiin Ara-papukaijoihin. Eri lintulajit ovat lemmikkeinä erilaisia, ja niiden käyttäytymisessä saattaa olla merkittäviä eroja jopa yksilöiden välillä. Lemmikkilintua harkitsevan on tärkeää ymmärtää, että lintu on paljon enemmän kuin häkissä oleva koriste. Häkin tulee olla riittävän suuri, ja linnun on lisäksi päästävä lentämään häkin ulkopuolelle säännöllisesti.

 

 

Kanit ja jyrsijät

Kaneja, marsuja, hamstereita, gerbiilejä, hiiriä, rottia, chinchilloja ja muita pieniä eläimiä pidetään usein helppoina lasten lemmikkeinä. Niidenkin hoidossa lapsi kuitenkin tarvitsee aikuisen opastusta enemmän kuin usein tiedetään. Pienetkin eläimet tarvitsevat paljon tilaa ja tekemistä. Eri eläinlajien välillä on kuitenkin eroja siinä, mitä ne haluavat tehdä. Kani ja gerbiili haluavat kaivaa maata, rotta pitää kiipeilemisestä ja hamsteri kerää ruokavarastoja. Useimmat lajit ovat seurallisia ja tarvitsevat lajikumppanin kaverikseen, mutta eivät kaikki.

www.skjl.fi (Suomen kani- ja jyrsijäliitto)

 

 

Matelijat

Matelijoihin kuuluvia lemmikkejä ovat mm. käärmeet, liskot, kilpikonnat. Ne eivät ole seuraeläimiä, koska lähes kaikki niistä ovat akvaariokalojen tavoin lasin takaa passiivisesti tarkkailtavia. Niiden hoito erilaisine oheisaktiviteetteineen tarjoaa runsaasti järkevää tekemistä. Terraarioeläimiä ei tarvitse ulkoiluttaa ja monia ei tarvitse ruokkia päivittäin. Suurin osa terraarioeläimistä elää huomattavan vanhoiksi, pienetkin lajit usein vähintään 10 vuotta, ja monet pieninä poikasina eläinkaupoissa myytävät lajit vaativat aikuisena huomattavan paljon tilaa. Erityisesti vesikilpikonnien hoito käy pidemmän päälle rasittavaksi jatkuvinen vedenvaihtoineen, joten eksoottisten eläinten hankkimista tulee harkita hyvin tarkkaan.

www.herpetomania.fi (Suomen herpetologinen yhdistys)

 

 

Siilit

Lemmikkisiilit ovat aktiivisia yöeläimiä, jotka nukkuvat päivisin ja heräävät touhuamaan pimeän laskeuduttua. Ne ovat luonteeltaan hyvin uteliaita ja pitävät uusien paikkojen tutkimisesta ja öisistä juoksuretkistä. Siili tunnistaa omistajansa tämän hajun perusteella ja nauttii päivittäisestä rapsuttelusta ja hellimisestä. Päivittäiseen hoitoon kuuluu siilin riittävästä ravinnosta ja nesteen saamisesta huolehtiminen, asumuksen siivous ja siilin kanssa touhuaminen.

www.suomensiiliyhdistys.fi

 

 

Minipossut

Minipossu on melko harvinainen, mutta kovaa vauhtia suosiotaan kasvattava kotieläin. Omistajaltaan paljon huumorintajua ja tilaa vaativa laji on sopiva valinta sille, joka haluaa hankkia pihaansa nimenomaan sikoja. Minipossu on sama laji kuin mikropossu. Sopivat asuinolosuhteet ovat maalaismaiset ja sian tarpeiden mukaan muuntautumiskykyiset. Minipossut ulkoilevat mielellään ja aidattu piha sekä mahdollisimman suuri ulkotarha ovat tarpeen. Onnellinen ja hyvin pidetty possu tuottaa valtavasti iloa ympäristölleen ja yhteiselon odotusten sekä asuinolosuhteiden ollessa suotuisat, minipossu on erinomainen kotieläin.

www.minipossuyhdistys.fi