Lemmikin kuolema

Pitkäkin eläimenelämä on ihmiselämän mittakaavassa usein lyhyt. Parhaassa tapauksessa yhteistä elämää lemmikkisi kanssa riittää toistakymmentä vuotta, mutta joskus yhteinen elämä jää vain muutamiin vuosiin tai kuukausiin. Vanhan eläimen kanssa ihminen alkaa pikku hiljaa henkisesti valmistautua luopumiseen, mutta nuoren kohdalla poismeno on yleensä suuri järkytys.

Omistaja usein toivoo, että vanha lemmikki vain nukkuisi rauhallisesti pois. Näin käy kuitenkin hyvin harvoin. Omistajan tulee valmistautua siihen, että kun luopumisen aika koittaa, hänen on tehtävä lopullinen päätös siitä, milloin on oikea aika päästää eläin pois. On itsekästä pakottaa toinen elämään kipujen kanssa vain siitä syystä, että omistaja ei halua luopua lemmikistään. Eläimen lopettaminen eläinlääkärissä tapahtuu lääkkeiden avulla, eikä se itse huomaa mitään. Omistaja voi silitellä lemmikkiään samalla saattaen sen rauhallisesti viimeiselle matkalle.

 


 

Hautaaminen tai tuhkaaminen

Alueellamme ei valitettavasti ole vielä lemmikkihautausmaata. Kuollut eläin voidaan haudata, mutta hautapaikka tulee kuitenkin valita siten, että siitä ei koidu haittaa ihmisten tai eläinten terveydelle.

Lemmikki voidaan myös tuhkata pieneläinkrematoriossa. Monilla eläinlääkäriasemilla on sopimus tuhkauspalveluista jonkun pieneläinkrematorion kanssa, jolloin eläinlääkäriasema hoitaa sovittaessa eläimen tuhkaukseen lähettämisen lopetuksen jälkeen. Uurnan voi noutaa krematoriosta tai se toimitetaan suoraan kotiin. Tuhkan voi myös jättää laitokseen, joka huolehtii tuhkan hautaamisesta.

 


 

Epäselvä kuolema

Jos eläin kuolee yllättäen itsestään ja kuolinsyystä on epäselvyyttä, voi omistaja lähettää sen joko suoraan tai hoitavan eläinlääkärin kautta tutkittavaksi Elintarviketurvallisuusvirasto Eviraan. Usein tieto kuolinsyystä helpottaa omistajaa sekä antaa arvokasta tietoa kasvattajalle. Kennelliiton Omakoira-palvelussa omistaja voi ilmoittaa koiran kuolemasta ja sen syystä, joka tallentuu koiran tietoihin ja Jalostustietojärjestelmään. Antamalla tiedot omistaja voi auttaa rodun terveysominaisuuksien jalostamista.